Domino spelas av 2 till 4 spelare. Alla dominobrickorna läggs först med ögonsidan ned, det vill säga sidan med prickar. Brickorna ska också blandas. Därefter tar varje spelare fem brickor och ställer dem så att ingen av spelarna kan se vilka dominobrickor de andra har fått. De dominobrickor som ligger kvar på bordet använder man lite senare i dominospelet.

Var och en av dominobrickorna är delade i två sidor. Dubbelbrickorna i domino har lika många ögon eller prickar i vart och ett av fälten. Den spelare som har fått en dubbelbricka med högst värde, lägger denna i mitten av spelbordet. Spelet kan börja! Man går medsols. Är det ingen som har fått en dubbelbricka i första utdelningen, lägger man tillbaka dominobrickorna och delar ut på nytt.
 
dominobrickorDen dominospelare som är näst på tur, ska nu försöka matcha den utlagda dominobrickans prickar. Detta gör spelaren genom att lägga en dominobricka med lika många prickar som en fortsättning på den utlagda dominobrickans ena sida. Ögonen ska alltså bilda ett par. Ligger det en dubbelbricka på bordet med 4 ögon, ska nästa spelare alltså också lägga en dominobricka med fyra ögon bredvid denna som fortsättning. Ännu nästa dominospelare fortsätter sedan på valfri bricka. Om du har fått en dominobricka som har en blank sida, ska den matchas med andra blanka sidor. I domino får man bara lägga en bricka per runda. Har man ingen dominobricka som matchar någon på bordet, tar man en bricka från de som ligger kvar på bordet sedan första utdelningen. Passar inte heller denna dominobricka går turen till nästa spelare. Den som först har lagt alla sina brickor vinner dominospelet.
 
Spansk domino
 
Det finns ett antal andra regler för dominospel, som spansk domino. I spansk domino är man 2 eller 4 spelare, och då man är 4 spelar man i par med den som sitter mittemot. Man använder samma dominoset som när man spelar ovannämnda variant.
 
Dominobrickorna blandas och läggs ut på bordet, varefter alla drar varsin bricka. Den som får flest ögon börjar och drar sedan fem brickor. Ställ upp brickorna så att de andra spelarna inte kan se vad du har fått. Dominospelet pågår sedan som den vanliga varianten, det är vid poängräkningen som det skiljer sig. Då en bricka har lagts ut kollar man om spelaren får några poäng och denna poäng går sedan till laget. Man summerar helt enkelt de ögon som är i de ”fristående” ändarna av alla brickor som ligger på bordet. Det kan höras lite komplicerat, men det finns bra beskrivningar online över reglerna för den spanska varianten av dominospel.
 
Andra versioner av dominospel
 
Det finns som sagt gott om olika varianter på domino som Chickenfoot, Matador, Mexican Train, Tiddly Wink, All Threes, Muggins, Sniff och Bergen. Om du ledsnar på ”vanlig” domino kan det varmt rekommenderas att prova en annan version. Det är också vanligt att ställa upp dominobrickorna på högkant i långa rader och tippa brickorna så att en kedjeeffekt uppstår. Ju längre rad av dominobrickor, desto roligare!