Pai-Gow är kortspelet som härstammar från Dominospelet och Pokern. Alltså är det en fördel att kunna reglerna för både domino och poker innan man ger sig in i Pai-Gows förtrollade värld.

Reglerna och bordet

I spelet kan man vara max sju personer vid ett Pai-Gow bord. För att vinna så ska man lyckas få ihop två pokerhänder som är bättre än dealerns händer. När alla satt sig så delas det ut sju kort var till alla deltagare och dem ska man sedan själv dela upp i två pokerhänder. Den ena ska ha fem kort i sig och den andra två kort i sig. Man kallar dem för den höga respektive den låga handen. När man skapar händerna så är tankegången precis densamma som när man spelar poker förutom ett par skillnader. I Pai-Gow är Ess, 2, 3, 4, 5 den näst högsta stegen, alltså med Esset som etta. Och din femkortshand måste alltid innehålla högre poäng än tvåkortshanden. Sedan är det så att man alltid har en joker med i Pai-Gow och den kan man som spelare räkna som ett Ess om det är det man behöver för att få en hel flush eller stege.

Vid ett spelbord till Pai-Gow kan man alltså sitta upp till sju personer och då är dealern alltid inräknad eftersom att han eller hon även är med i spelet. Sitter du vid ett Pai-Gow bord och tittar ner så finns det tre fält markerade framför dig. Ett är för dina insatser, ett är för din höga femkortshand och ett är för din låga tvåkortshand.

Spela!

När du spelar detta fantastiska spel så börjar det alltså med att dealern delar ut sju kort var till alla spelare. Han eller hon lägger korten framför sin bricka på bordet och slår sedan tärning om vem som får vilken hand. Sedan får du din hand och det är dags att dela upp den i två. Femkortshanden och tvåkortshanden, nu kommer dealern att dela upp sina egna kort i två hände efter andra regler som är bestämda just för dealern.

Nu blir det riktigt spännande, nu kommer ni att gå laget runt i tur och ordning för att varje spelare ska jämföra sina femkortshänder med dealerns. Vem slår dealern? Sen gör man precis samma sak med tvåkortshanden och det är såklart då som det är mest spännande. Ska den spelare som slog dealern med femkortshanden lyckas göra det med tvåkortshanden också och ta hem spelet? Blir det oavgjort eller om dealern slår en av två händer så vinner banken, det vill säga dealern. Lycka till!